1984 – rozbor knihy (3)

 

   Kniha: 1984

   Spisovatel(ka): George Orwell

   Přidal(a): Káťa

 

 

Téma: manipulovatelnost obyvatelstva, nebezpečí totalitních režimů

Čas: duben 1984 až jaro 1985

prostor: Superstát Oceánie (+ Eurasie, Eastasie), město Londýn

 

Stát ovládají 4 ministerstva:

Pravdy (zde pracuje Winston a přepisuje minulost, aby odpovídala současnosti à zabývá se lhaním), Lásky (zde jsou mučeni nepohodlní obyvatelé), Míru (řídí válku), Hojnosti (řídí ekonomickou situaci, činnost má za následek hladomor). Lidé nejsou omezeni zákony (ty neexistují), ale cokoli je proti systému, je (ideo)zločin a všichni jsou si vědomi, že nesmí činit jinak nebo budou vaporizováni. Společnost rozdělena na Vnitřní stranu, vnější stranu a proletariát. Všichni jsou neustále hlídáni a sledováni obousměrnými obrazovkami, odposlechy, vrtulníky… 3 hesla strany: Válka je mír, svoboda je otroctví, nevědomost je síla. Kdo ovládá minulost, ovládá budoucnost, kdo ovládá přítomnost, ovládá minulost.

 

Kompozice: chronologicky, zakomponován dlouhý text z Goldsteinovy knihy, samotný román členěn do 3 částí (1- 8 kapitol, 2- 9 kapitol, 3- 6 kapitol à 23 kapitol) + dodatek o newspeaku
literární druh a žánr: epika, antiutopický román
Vypravěč: er-forma

 

Postavy:

Winston Smith– obyčejný muž, 39 let, na něm je ukazován běžný život lidí v dané době, na první pohled vypadá jako dokonale zmanipulovaný člověk, můžeme si ale všimnout zbytků paměti a logického uvažování. On i Julie nakonec podlehnou mučení a začnou milovat Velkého bratra.
Julie– zamilovaná do Winstona, stejně jako on dokáže samostatně přemýšlet a to je to, co je jednoho na druhém tak láká. Julie ale přemýšlí o Straně trochu méně a většinu věcí dělá na truc. Neřeší do hloubky takové věci, jako že strana mění historii. Navenek ortodoxní členka strany.

O’Brien– Člen tajné policie strany vydávající se za člena Bratrstva (protistátní spolek). Svou hrou tak Winstona i Julii dovede k velezradě, jejich dopadení a odsouzení.

Velký bratr– Oficiálně povinně uznávaná modla stojící údajně v čele strany. Jeho existence však oficiálně nebyla nikdy potvrzena.

Emanuel Goldstein– nepřítel lidu, hlavní osoba dvou minut nenávisti, nejprve člen Strany, poté Bratrstva

Charrington– starý pán, vlastník vetešnictví, v jeho pokojíku se W a J scházejí. Nejdříve působí jako jejich spojenec, nakonec se z něj ale vyklube člen ideopolicie.

 

Vyprávěcí postupy:

jazykové prostředky: soudobá čeština, jazyk prolétů je hovorový, newspeak (jazyk vymyšlený pro potřeby angsocu, co nejjednodušší, v lidech má omezit emoce, není jim možno vyjádřit odpor k režimu. Zničit dvojsmyslná slova a zachovat pouze význam pro režim. Žádné termíny nepotřebné pro život) angsoc= anglický socialismus, totalitní režim, který v Oceánii panuje, doublethink= podvojné myšlení, člověk musí být schopen udržet v sobě dvě protichůdné myšlenky, aniž by se navzájem vylučovaly a on sám cítil logický protiklad, vaporizace= zmizení, vymazání stop po existenci, ideopolicie= tajná policie, která hlídá myšlenky, provádí vaporizaci

kontext autorovy tvorby: původně podporoval levici, účastnil se ale španělské občanské války, zde se setkal s metodami NKVD a stal se kritikem Stalinismu, po vypuknutí 2. Světové války pracoval jako redaktor BBC, další díla: Farma zvířat (alegorie), eseje Uvnitř velryby, Lev a jednorožec, reportáže Trosečníkem v Paříži a Londýně, Hold Katalánsku

obecně kulturní kontext: poválečná literatura- válka, totalitní režimy (Stalinismus)


Další podobné články na webu: